Home » ΔΙΑΦΟΡΑ » Κτίζεται ξανά ο ενεργειακός πύργος του Νίκολα Τέσλα;

Κτίζεται ξανά ο ενεργειακός πύργος του Νίκολα Τέσλα;

«Ο Τέσλα είχε δίκιο και είμαστε έτοιμοι να το αποδείξουμε». Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν δυο Ρώσοι φυσικοί οι οποίοι είχαν ξεκινήσει το Μάιο μια διαδικτυακή εκστρατεία μέσω του της πλατφόρμας crowdsourcing Indiegogo προκειμένου να κτίσουν τον πύργο Wardenclyffe Tower του Νίκολα Τέσλα.

Ο Νίκολα Τέσλα, ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες που έχουν πατήσει στον πλανήτη και αντίζηλος του Τόμας Έντισον, πίστευε ότι ο πύργος μπορούσε να μεταφερθεί η ενέργεια ασύρματα, κάτι που ποτέ πάντως δεν κατάφερε να αποδείξει στη διάρκεια της ζωής του. Μετά από μια εκτενή έρευνα  η επιστημονική ομάδα είναι πεπεισμένη πως είχε δίκιο και ότι το έργο του ίσως καταφέρει να προσφέρει ένα αποδοτικό παγκόσμιο σύστημα μεταφοράς ενέργειας, το οποίο θα μετέδιδε καθαρή ενέργεια.

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση στο ότι ο Τέσλα ήταν ιδιοφυΐα, ακόμη και οι επικριτές του το παραδέχονται, όμως για περισσότερο από 70 χρόνια μετά το θάνατό του, ο Σέρβος φυσικός παραμένει μια πολωτική φιγούρα. Ο Λέονιντ Πλεχάνοφ και ο Σεργκέι Πλεχάνοφ έχουν περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια μελετώντας και μοντελοποιώντας τις σημειώσεις και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του αναφορικά με τον πύργο Wardenclyffe και είναι σίγουροι ότι το έργο είναι βιώσιμο με τη χρήση σύγχρονων υλικών και σύγχρονης τεχνολογίας. Όπως αναφέρει η σελίδα τους στο Indiegogo: «Ο Νίκολα Τέσλα μας είχε αφήσει μια πολύ λεπτομερή περιγραφή του σχεδιασμού του Μεγεθυμένου Συστήματος Πομπού και των αρχών της φυσικής λειτουργίας του. Είμαστε μια ομάδα σύγχρονων φυσικών, εκπαιδευμένοι σε πολλούς τομείς που σχετίζονται με τη λειτουργία του Παγκόσμιου Συστήματος Ενέργειας. Έχουμε προέβη σε μια διεξοδική επιστημονική έρευνα των έργων του και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο Τέσλα βρισκόταν στο σωστό δρόμο».

Η αρχή πίσω από το τρέχον σχέδιο είναι ότι ήδη έχουμε μια απεριόριστη πηγή για όλη την ενέργεια που χρειαζόμασταν – τον ήλιο. Μια ηλιακή συστοιχία 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε κάποια όμορφη, ηλιόλουστη έρημο θα μπορούσε να παρέχει όλη την ενέργεια που είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών. Το πρόβλημα έγκειται στην κατανομή της ενέργειας αυτής, μιας και από τα τρέχοντα συστήματα μεγάλες ποσότητες ενέργειας διαρρέονται. Το προτεινόμενο δίκτυο των πύργων του Τέσλα είχε σχεδιαστεί για να κάνει χρήση της αγωγιμότητας της Γης, μεταδίδοντας την ενέργεια μέσω του εδάφους και της ιονόσφαιρας με πολύ μικρή απώλεια.

Ενώ αρχικός πύργος του Τέσλα στο Long Island ζύγιζε 60 τόνους, το πρωτότυπο σχέδιο των Πλεχάνοφ θα ζυγίζει μόνο δύο τόνους κάτι που οφείλεται στην πρόοδο της οικοδομικής βιομηχανίας. Το πηνίο του θα είναι περίπου 20 μέτρα.

Η ομάδα ήλπιζε να συγκεντρώσει 800.000 δολάρια για την κατασκευή των πρωτοτύπων Πύργων μέσω της εκστρατείας στο Indiegogo, όμως δεν τα κατάφερε αφού το συγκεντρωμένο ποσό δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 70.000 δολάρια, στους τέσσερις περίπου μήνες που διήρκεσε η εκστρατεία.

Έτσι, η προσπάθεια να τεθεί στην πράξη τα σχέδια του Νίκολα Τέσλα για την ένα κόσμο χωρίς καλώδιο που θα τροφοδοτείται μόνο από φυσική, ηλιακή ενέργεια μπαίνουν ξανά στην κατάψυξη.

«Ο Τέσλα είχε δίκιο και είμαστε έτοιμοι να το αποδείξουμε». Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν δυο Ρώσοι φυσικοί οι οποίοι είχαν ξεκινήσει το Μάιο μια διαδικτυακή εκστρατεία μέσω του της πλατφόρμας crowdsourcing Indiegogo προκειμένου να κτίσουν τον πύργο Wardenclyffe Tower του Νίκολα Τέσλα. Ο Νίκολα Τέσλα, ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες που έχουν πατήσει στον πλανήτη και αντίζηλος του Τόμας Έντισον, πίστευε ότι ο πύργος μπορούσε να μεταφερθεί η ενέργεια ασύρματα, κάτι που ποτέ πάντως δεν κατάφερε να αποδείξει στη διάρκεια της ζωής του. Μετά από μια εκτενή έρευνα  η επιστημονική ομάδα είναι πεπεισμένη πως είχε δίκιο και ότι το έργο του ίσως καταφέρει να προσφέρει ένα…

Review Overview

User Rating: Be the first one !